2009. december 2., szerda

Mások öröme

Lola már két napja nem jön velem dolgozni. T- vel vidékre járunk, és ez - úgy vélem- meghaladja Lola kapacitásait. Ülni a kocsiban órákig, amíg mi szétosztjuk a ballagási öltönyöket... ráadásul bárhová próbálna lepihenni az autóban, biztos, hogy valamit összegyűrne. Nem is tudom, őt akarom kímélni, vagy T.- t, akit ez az öltönyös haccacáré szemmel láthatóan kikészít. Túlságosan ideges. Nem, semmiképpen nem szeretném stresszelni a kutya jelenlétével. Folyton aggódna a hülye ruhák, zacskók, pisik és kakik miatt.
Inkább stresszelem A MAMÁT.
Anyósom, és apósom a házunkban él. Nem együtt velünk, egy fedél alatt, de a ház az egy.
Igen, két lakás van egyetlen épületben.
Igen, éppen olyan, mintha egy társasházban élnénk.
Ez persze nem jelenti azt, hogy kihasználva a helyzetet, a mamáékra hárítanánk bizonyos feladatokat, vagyis nem szoktak a fiúkra vigyázni, vagy főzni nekünk, vagy a kutyát pátyolgatni. Nem is volna ehhez kedvük, türelmük, erejük. Van viszont olyan, mikor nincs mit tenni, át kell lépni a szokásokat, és megkérni őket valami apró segítségre. Például, hogy vigyázzanak Lolára. Ők pedig igent mondanak. Elmondom nekik, hogy nem kell a kutyát halálra etetni (Ez a mama mániája: folyton eteti az állatokat. Ha a macska dörgölőzik, már szalad is valami falatért, vagy megszidja, hogy ne kunyeráljon percenként.). Azt is elmagyarázom, hogy teljesen normális, hogy ilyen gizda a kutya, szükségtelen néhány óra alatt felhizlalni, ellenben néha engedjék ki, hogy a dolgát elvégezze.Továbbá ha felugrik az ágyra, szigorúan parancsoljanak rá, és meg fogja tanulni, hogy ne randalírozzon, míg apósom a déli sziesztáját tartja. Szóval mindezeket elmondom, majd elhúzok.
Nincs időm aggódni azon, vajon mi van a kutyával. Na, és mi van a mamával?.
Nem is vagyok túlságosan aggódós.
Anyósom felnevelt 6 (mondom HAT) gyereket, egy apró kutyával talán elboldogul.
Aztán hazaérünk, és Lola lelkesen pattan le a kanapéról. Zúg, robog fel az emeletre, vidáman szökdécsel a lábunk körül. Se időm, se kedvem csevegni, így a fiúkkal együtt követem a kutyát. Másnap viszont újra utazunk, hát megint mamához óvakodok be, hogy elvállalná- e a kisasszonyt. Az arca felragyog: Hát persze! Apósom (aki soha nem tűrt állatot a házban) hozzáteszi, hogy Lola egyáltalán nem terheli őket, és máskor is szívesen vigyáznak rá. Aztán még elmesélik, hogy mamával tévézett, papával lustálkodott. Bebújt az érzéketlen keze alá, és ott pihegett a paplanján. Háromszor evett: pörköltet nokedlivel (azt kétszer),és uzsonnára vajas kenyeret. Mikor odaállt az ajtó elé, akkor kiengedték, pisilt, megzavarta a macskákat, majd jött be hozzájuk. Szóval ma is, és holnap is... akár minden nap hozhatom.
Hm. Rég láttam őket ennyire feldobottnak. Újra csak megkörnyékezett a gondolat: Milyen nagyszerű lélekterapeuta lenne Lolából! Mennyi örömöt tud okozni az embereknek pusztán csak azzal, hogy VAN.

2 megjegyzés:

csakBea írta...

Arra azért tényleg nagyon vigyázz, hogy ne etessék túl. (Sajnos ez sokszor sértődéshez vezet)Az unokatesóméknak pinsherük van, és van neki egy kicsi vékony feje négy vékony lába, és egy nagy vastag teste. Szegény!
Állítólag minden szomszéd eteti. Hát én nem hagynám, az biztos.

Angéla írta...

Sértődések elkerülése végett csak végszükségben hagyom náluk. Előző kutyámnál már volt ebből vita.
Mama, ne etesse a kutyát!
Nem etetem.
Nem igaz! A kutya dagadt, és itt vannak a maradványok...
Áh, hiába beszéltem. Amúgy meg olvastam,hogy vigyázni kell, mert a pinscher amúgy is hajlamos a hízásra. Nyilván, egy ekkora testnek kevés is elég, és at látom Lolán, hogy elég mohó is. Hajlamos rá, hogy túlegye magát.

Related Posts with Thumbnails